Kuvien voima – Lappeenrannan nuorisotoimen vuosi sosiaalisessa mediassa

 

Sosiaalisen median käyttö on Lappeenrannan nuorisotiloilla hyvällä mallilla. Tilat ja nuoriso-ohjaajat ovat aktiivisia käyttäjiä monissa eri palveluissa. Facebookissa, Instagramissa, Whatsappissa ja Snapchatissa on mahdollista tavoittaa väkeämme, jonka lisäksi erilaisia kokeiluita on ollut muissakin sosiaalisen median palveluissa.

Nuorisotyössä, kuten missä tahansa muussakin palvelussa, on hyvä miettiä välillä toiminnan vaikuttavuutta. Tähän Facebook tarjoaa hyvän välineen omalla Insight-toiminnollaan ja sen käyttö on myös sen vuoksi helppoa, että esimerkiksi nuorisotilan kaikilla ylläpitäjillä on mahdollisuus tutustua päivittämänsä sivun toimintaan. Instagramin ja Snapchatin kohdalla tilastojen seuraaminen ei onnistu ihan yhtä helposti.

Insightin toimintaan voi tutustua esimerkiksi seuraavalla videolla:

https://www.youtube.com/watch?v=khjW4oyrcbI

Kuvien käyttöä on pohtinut myös Heidi Koordinaatin blogissa. Hän tuo hyvin esiin myös sen, että päivitykset tehdään usein työpäivän aikana, jolloin ei ole välttämättä aikaa istua pidemmäksi aikaa koneelle ja tehdä raskaita kuvankäsittelyitä. Tämän vuoksi hän listaakin useita käteviä sovelluksia, joita voi käyttää joko tietokoneelta käsin, tai mobiilisti omalla laitteellaan.

Kuvat yhdistivät kaikkia päivityksiä

Kaikkia vuoden kärkitulokseen päässeitä päivityksiä yhdistää yksi asia: päivitykset, joihin on liitetty kuva, saavat selkeästi enemmän katsojia kuin pelkät päivitykset, jotka perustuvat pelkkään tekstisisältöön tai linkkiin. Ero päivitysten välillä voi olla hyvinkin jopa kymmenkertainen. Tämän vuoksi nuoriso-ohjaajien kannattaa miettiä, millaisella kuvasisällöllä viestiä voisi tehostaa.

Kuvien käyttö on päivityksissä toiminut tehokkaasti ja monimuotoisesti. Esimerkiksi Sammontorin nuorisotilat ovat tukeneet illan muuttuneita aikatauluja liittämällä yhteyteen sarjakuvamaisen piirroksen kauhistuneesta olennosta. Pieni humoristinen ilmaisu elävöittää näin päivitystä ja tukee sen viestiä. Lisäksi päivityksessä kehotetaan jakamaan tietoa myös muille tutuille.

samppi_wordpress

Kuvallista tietoa on hyödynnetty myös yhdessä Monarin nuorisotilojen suosituimmista päivityksistä. Sisällöltään julkaisu on mitä mielenkiintoisin, meillä kaikilla on kuitenkin tarve omille harrastuksillemme ja niiden maksuttomuus on mitä parhain mahdollisuus osallistua toimintaan.

monari_verkko

Monarin julkaisussa on käytetty apuna Ohjaamo Lappeenrannan virallista ulkoasua, jonka pohjalle on helppo tehdä yhteneväisiä tiedotteita. Word-pohjalle tehdystä dokumentista on sen jälkeen otettu kuvakaappaus, joka on jaettu tilan julkisella tilillä. Tämänkaltaisissa päivityksissä ongelmaksi muuttuu, erityisesti mobiilikäytössä, suuren tiedon määrä pienellä alueella, sekä myös se, että kuvassa olevaa tekstiä on esimerkiksi hakukoneiden mahdotonta löytää. Kuvasta tekee ongelmallisen myös tiedon korjattavuus. Usein erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin tulee muutoksia, joista tulee tiedottaa osallistujia. Kuvassa tällaista mahdollisuutta ei ole ja vanha tieto voi jäädä myös elämään. Ohjaamon harrastuksista löytyy myös tieto Ohjaamo Lappeenrannan virallisilta sivuilta, jonne päivityksellä voi ohjata asiasta kiinnostuneita.

Viestistä olisi voinut saada tehokkaamman liittämällä päivityksen oheen selkeän ingressin, jossa kuvataan päivityksen sisältö. Kenties muoto voisi olla seuraavanlainen: ”Oletko harrastusta vailla? Tutustu Ohjaamo Lappeenrannan ilmaiseen tarjontaan. Lisätietoa työpajoista voit etsiä sivuilta ….”? Jos vastaava päivitys tuntuu pitkältä tai viralliselta, voi sitä toki keventää. Tärkeää tällaisessa päivityksessä, jonka kesto on vielä pidempiaikainen, voisi olla ns. laskeutumissivu, jonne tiedon etsijä voisi mennä kaivamaan tapahtumasta lisätietoa.

Nuorisotila Krissessä käytetään kuvaa hyvänä välineenä tiedon jakamiseen. Kuvassa esitellään Krissen henkilökuntaa ja kerrotaan, mistä he ovat milloinkin tavoitettavissa. Mervi oli tullut vasta uutena töihin, joten hänenkin kasvot tulivat samalla tutuksi kävijöille.

krisse_verkko.jpg

Päivityksessä käytetään hyödyksi myös sijaintitietoja ja tällä tavoin Nuorisotila Krissen sijaintikaan ei ole enää mysteeri. Samalla se näkyy myös Iso-Kristiinan virallisilla Facebook-sivuilla. Kuvaesimerkissä nuoriso-ohjaajamme on päässyt Iso-Kristiinan sivuille.

iso_kristiina_web

 

Mistä löytää kuvia ja mitä käyttää?

Edellisistä esimerkeistä voi huomata, että kuvia on hyödynnetty kolmella tavalla. Yhdessä kuva on otettu itse, toisessa se on valmistettu itse kuvankäsittelyohjelmalla ja kolmannessa on hyödynnetty (todennäköisesti) netistä löytyvää materiaalia.

Vaihtoehtoja onkin kuvien käytölle oikeastaan kaksi: ottaa/valmistaa ne itse tai käyttää netistä löytyviä kuvia, jotka on julkaistu Creative Commons (CC) –lisenssillä. Ihan aukotonta ei CC –lisenssienkään käyttö ole, vaan niidenkin suhteen löytyy erilaisia vapauksia, joista osa mahdollistaa kuvien vapaan käytön esimerkiksi ei-kaupallisessa käytössä, ja osa taas antaa luvan mihin tahansa käyttöön, kun vain muistaa mainita kuvan julkaisijan.

Ilmaiset kuvapankit – Creative Commons 0

Tähänkin on ratkaisu, sillä ilmaiset kuvapankit Creative Commons 0 –lisenssillä varustettuna antavat myös rajaamattoman mahdollisuuden jakaa ja käsitellä kuvia ilman, että niistä tarvitsee maksaa mitään. Tämän lisäksi lisenssi mahdollistaa sen, että kuvan alkuperäistä ottajaa ei tarvitse mainita, sillä kuvaaja on kuvaa levittäessään antanut sen käyttöön vapaat oikeudet kaikille.

Jarkko Sjoman on koonnut omaan blogiinsa hyvän kattauksen vapaista kuvapankeista:

http://jarkkosjoman.com/henkilobrandays/ilmaiset-kuvapankit/

Edellisen kuvapankin kuvia on käytetty Lappeenrannan nuorisotoimessa esimerkiksi Moves -tanssitapahtuman julisteen suunnittelussa. Kyseisessä julisteessa pohja oli valmiina, tarvitsi vain löytää teemaan sopiva kuva palveluiden hakukenttää käyttämällä ja liittää siihen tarvittava teksti. Yhteneväistä linjaa tuki vielä pohjasta löytyvän värin käyttö, jolla pystyi tehostamaan huomioitavia kohteita. Mustavalkoista tulostetta varten löytyi myös versio, jossa kaikki teksti on valkoisella.

 

moves_tanssi_verkko

Meemit

Meemit, joihin kenties Sammontorin nuorisotilan järkyttyneen näköisen olennon voi karkeasti laskea, ovat päätyneet jo yhteiseksi kulttuuriperinnöksemme ja niitä löytyy lähes kaikkiin tilanteisiin. Samalla ne viestivät siitä, että kirjoittaja on kiinni nuorten maailmassa ja hallitsee verkon vuorovaikutustilanteita. Meemit antavat myös monenlaisia mahdollisuuksia viestin välittämiseen ja arkipäivän tilanteiden kommentoimiseen aina valtakunnanpolitiikkaan saakka.

Laki nousee usein esiin meemien käyttöä pohtivassa keskustelussa. Jussi Kari on kirjoittanut mielestäni parhaimman pohdinnan meemeihin liittyen, päätyen lopputulokseen, jonka mukaan meemien juridinen asema on vähintäänkin epäselvä.

http://www.jussikari.fi/meemien-tekijanoikeudet/

 

 

Lisätietoa

 

Meemien merkitykset ja kulttuurihistoria

http://knowyourmeme.com/

 

Meemien tekeminen

https://imgflip.com/memegenerator

https://memegenerator.net/

 

Meemien tekijänoikeudet:

http://www.jussikari.fi/meemien-tekijanoikeudet/

 

Ilmaisia kuvapankkeja:

http://jarkkosjoman.com/henkilobrandays/ilmaiset-kuvapankit/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s